Search
Close this search box.

Principis fonamentals de la separació aplicats a la neteja de blat

A l’article anterior vam parlar de la secció de la recepció i pre-neteja d’una farinera, vam presentar-ne el diagrama de fluxe, la raó de ser d’aquesta secció i vam presentar-ne una configuració estandard amb una breu explicació de les màquines que en formaven part.

L’objectiu d’aquest article és presentar els principis físics fonamentals de la separació aplicats a la neteja del blat d’una farinera. D’aquests principis en surten configuracions diferents de les seccions de preneteja de blat i les posteriors seccions de la neteja més exhaustiva segons les necessitats de cada fàbrica.

Introducció

La neteja de cereals és una fase fonamental a la indústria farinaire per molts motius. Les impureses en el cereal comporten desgast de la maquinària, fa malbé la maquinària, obstrueix dipòsits, incrementa el risc d’explosió de pols, té una influència negativa en la qualitat del gra i ocupa un espai innecessari.

Només les partícules que difereixen d’alguna manera del blat són susceptibles de ser separades. Algunes impureses són més fàcils de separar que d’altres i existeix maquinària especial per separar les partícules més difícils.

Principis fonamentals de la separació

Hi ha nou principis fonamentals que permeten separar el blat sa de la resta d’impureses que poc o molt arriben a una farinera barrejades amb el blat. La taula següent és una presentació resumida d’aquests principis fonamentals.

Usos

A l’exemple de la pre-neteja que vam presentar a l’últim article s’utilitzaven les diferències en dimensions (drum-sieve i separadors), reaccions magnètiques (imans) i resistència a l’aire (canal d’aspiració).

En la fase posterior, com ara la neteja de blat es tornen a utilitzar els mateixos principis però de manera més ajustada i s’hi incorporen més principis no emprats a la secció de la pre-neteja. Naturalment, cada fàbrica, segons les seves necessitats i dimensions, adopta solucions diferents en cada cas. Veurem el cas de la neteja del blat en el següent article.

Cal comentar que la neteja de cereals no és una activitat exclusiva de les farineres, ja que hi ha molts centres d’emmagatzematge de cereals que ja fan una pre-neteja prèvia, abans d’enviar el cereal a la farinera. Els principis utilitzats són exactament els mateixos, tot i que dimensionats a les necessitats de cada centre d’emmagatzematge. Per tant, per a una farinera, no serà el mateix rebre el blat directament des de l’agricultor, que rebre’l d’un centre d’emmagatzematge on el blat ja haurà passat per un procés de neteja.

Una mala neteja del blat té conseqüències directes en la qualitat de la farina i seu comportament en el procés de panificació, però dels efectes que comporta una mala neteja del blat en la panificació en parlarem en un altre article.

Conclusions

En la neteja del blat només es podran eliminar les impureses que difereixen d’alguna manera en comparació al gra de blat. En total hi ha nou propietats fonamentals que permeten separar les impureses del gra de blat.

Els farinaires i centres d’emmagatzematge tenen seccions de neteja i pre-neteja per separar el blat de les impureses.

Una bona neteja del blat és essencial per poder garantir un bon funcionament i manteniment de les instal·lacions del molí i garantir una qualitat de la farina.

Noticies relacionades

Amb el suport de: