Els forners agremiats Enric Bordas, Albert Solà i Antoni Vila, distingits amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari 2021
La Generalitat de Catalunya ha decidit reconéixer tres agremiats amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari en la convocatòria de 2021. Es tracta d’Enric Bordas Santacreu (Viladecans), Albert Solà Serrat (Sant Celoni) i Antoni Vila Ferrarons (Montornès del Vallès), que veuen així reconeguda la seva tasca en favor de l’ar- tesania alimentària en l’àmbit de la fleca.
Antoni Vila (Cal Forner)
L’Antoni Vila és forner de tercera generació i regenta, des que tenia 18 anys l’empresa familiar de fleca. L’any 1983 constitueix i dirigeix Fervimont, i alhora, continua dirigint l’empresa familiar, ampliant-la fins a 12 botigues, a Montornès, Granollers, Martorelles, La Roca del Vallès i l’Ametlla del Vallès.
L’any 2007 compra, a Caldes de Montbui, una altra fleca composta d’un obrador i 6 botigues, anomenada Forn de Cal Pi.
Al 2015 constitueix, juntament amb el seu fill Jordi, una nova empresa a Montornès del Vallès, amb el nom comercial de Cal Forner, que consta d’una botiga amb obrador annex en la qual es fa el pa artesanalment, pràcticament a ma, amb farines especials i massa mare de cultiu propi.
A nivell institucional del sector, Antoni Vila, ha format part al llarg d’aquests anys, entre altres, de la Junta Directiva i Comitè Executiu del Gremi de Flequers de la Província de Barce- lona, de la Comissió negociadora del Conveni Col·lectiu de Fleca, de l’Assemblea de Ceoppan i de la Junta Directiva de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers. En l’actualitat és el delegat comarcal del Vallès Oriental, dins de la Junta Directiva del Gremi.
“És un reconeixement després de molts anys de feina al conjunt de tota una trajectòria, i no deixa de ser un valor afegit per diferenciar-te davant el client”, indica.
Enric Bordas (Santacreu)
L’Enric Bordas Santacreu és forner de segona generació i porta en l’ofici des dels 16 anys, quan va decidir continuar l’ofici del pare al front de la fleca Santacreu, a Viladecans (Baix Llobregat). Tot i que la seva formació és de tècnic electricista sempre ha exercit de forner, havent-se format a L’Escola de Flequers Andreu Llargués.
“Del que em sento més orgullós és d’haver tirat endavant el negoci tots aquest anys i amb l’esperança de continuar molts més”, assenyala.
“En la meva carrera professional no hi han grans fites, però sóc feliç fent l’ofici de forner”, assegura.
Actualment, l’empresa compta amb una única botiga, annexa a l’obrador, especialitzada en l’elaboració artesanal de pa, pastes i pastissos, apostant pels ingredients saludables, la passió i la creativitat com a matèria primera de les seves creacions.
La fleca Santacreu elabora tota mena d’especialitats de pa, de la manera més tradicional, destacant-ne, entre d’altres, el pa de blat de moro, el pa de llavors, el pa de panses i nous, el pa de mill, el pa d’olives de kalamata i orenga, el pa d’espelta, el pa de la creu i el pa de vidre, així com tota mena d’especialitats de brioixeria i pastisseria.
Per tal de perfeccionar-se en l’ofici, ha assistit a diferents cursos impartits pel Gremi de Flequers de la Província de Barcelona.
Com a curiositat, és germà de Jordi Bordas, campió de la Copa del Món de Pastisseria 2011.
Albert Solà (Anfruns)
L’Albert Solà és forner de segona generació i fa més de 30 anys que exerceix aquest ofici. Va començar com aprenent a la fleca que el seu pare va instal·lar a Arenys de Munt, el Forn de Pa Anfruns, una empresa de caràcter familiar que compta amb un obrador de pa i un establiment de venda annex, on expèn al públic pa i productes de brioixeria elaborats segons els procediments artesanals: dosis de llevat baixes, llargues fermentacions i masses mare naturals. D’aquests productes es poden destacar, a més dels tipus de pa tradicionals, especialitats com rodó de pagès, pa amassat, pa d’espelta, magdalenes i un llarg etc.
Al llarg de la seva trajectòria professional, ha assistit a cursos de reciclatge de fleca i rebosteria a l’escola del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, a fi de perfeccionar i ampliar els seus coneixements de l’ofici i adaptar-se a les preferències del públic con- sumidor.
La fleca té la qualificació d’empresa artesa- nal alimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i l’any 2010 va rebre el reconeixement d’establiment cente- nari per la Generalitat de Catalunya.