Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Últimes places pel Curs d’Iniciació a la Fleca Artesana

Després de l’èxit de la darrere edició, el proper 18 de setembre començarà a l’Escola Andreu Llargués una nova edició del Curs d’Iniciació a la Fleca Artesana adreçat a persones majors de 16 anys que vulguin iniciar-se en les tècniques bàsiques d’elaboració de productes artesans de fleca i brioixeria. I és que la fleca és un sector que ofereix grans oportunitats professionals per a les persones ben formades.

El principal objectiu d’aquest curs de 120 hores de durada distribuïdes en 20 sessions entre el 18 de setembre i l’11 d’octubre, amb horari de dilluns a divendres de 15 a 21 hores, és adquirir els coneixements teòric-pràctics per a l’elaboració de peces de pa i brioixeria, seleccionant adequadament les matèries primeres, dosificant-les segons la formulació, utilitzant la maquinària i eines necessàries per realitzar l’amassat, format de peces, fermentació i cocció, i aplicant les tècniques adequades.

Es tracta d’un curs 100% pràctic en el decurs del qual es treballa i s’elaboren productes de forma artesanal, amb les mans i amb els millors ingredients, per aconseguir productes de qualitat i que siguin especials. El curs està impartit per Àngel Zamora, apassionat forner amb 10 anys d’experiència com a professional de la fleca i formador.

Estructura del curs

El curs s’estructura en un programa que inclou diferents matèries.

 1. Coneixement i selecció de matèries primeres. Farines, classificació segons extracció, varietats i tipus de molí. Llevat, preferments (polish i biga). Massa mare natural. Mantega, ous i sucres..
 2. Coneixements bàsics i actualitzats de la panificació actual. Aprenentatge de treball net, eficient i de qualitat. Diferents tipus d’amassat. Bassinage. Fermentació en bloc, plecs. Bolejat . Tècnica per diferents tipus de formats. Acabats professionals.
 3. Elaboració de productes de fleca i brioixeria:
  1. Masses bàsiques.
   Masses tradicionals: pagès, coques, ciabatta, baguette,…
   Masses rústiques: sègol, integrals, només massa mare natural,…
  2. Masses hiperhidratades
   Masses per a pans especials, enriquits,..
 4. Aplicació de les tècniques de fred:
  1. Fermentació controlada.
   Fermentació controlada positiva.
  2. Fermentació bloquejada.
   Fermentació en bloc.
 5. Pans artesans amb ferments naturals.

Des de 2022, el curs ha rebut un nou enfocament més tècnic i obre una nova branca adreçada a treballadors en actiu que vulguin aprofundir en els seus coneixements i perfeccionar la tècnica. Fins i tot, s’ofereix un descompte del 20% per a titulars o treballadors d’una empresa agremiada al Gremi de Flequers de la Província de Barcelona. A més a més, és 100% bonificable per a aquells treballadors que estiguin cotitzant dins el règim de la Seguretat Social.

Amb aquesta iniciativa, el Departament de Formació del Gremi busca contribuir a donar cobertura a la principal demanda de perfils professionals del sector en fleca, formant nous treballadors capaços de responsabilitzar-se de la producció. Aquest és un perfil escàs o inexistent al mercat de treball, i es busca donar cobertura a aquesta necessitat amb els alumnes que es formen a l’Escola. Així, el Gremi i l’Escola renoven la seva aposta pels cursos de base davant la manca de treballadors qualificats que pateix el sector.

Per a inscripcions i més informació, cliqueu aquí

Noticies relacionades

Amb el suport de: