Search
Close this search box.

Rumb al Mondial du Pain

Un nou equip de la Baking School, encapçalat per Roger Vilardosa amb Isaac Galofré com a ajudant i entrenat per David Hernández, entrena de cara a la desena edició del prestigiós concurs.

S’apropa una nova edició del Mondial du Pain, una de les cites més assenyalades al calendari flequer mundial. Aquest prestigiós concurs internacional de fleca té lloc cada dos anys a Nantes (França) i l’organitza la famosa associació anomenada Ambassadeurs du Pain. Creat el 2007 amb l’objectiu de promoure el pa de tradició artesanal, el concurs destaca pel seu enfocament en la innovació gastronòmica, el valor nutricional i la transmissió del saber fer entre professionals. Cada equip participant està compost per un mestre flequer (major de 25 anys) i un commis (menor de 22 anys), amb l’objectiu de fomentar tant l’excel·lència com la formació de les noves generacions. La competició combina exigència tècnica, creativitat i una presentació cuidada, i s’ha convertit en un referent mundial per a l’art de la fleca. 

La desena edició se celebrarà del 19 al 22 d’octubre de 2025, amb la participació de 21 equips internacionals en representació dels seus països. Com en edicions anteriors, l’equip espanyol està format i entrenat a la Baking School Barcelona Sabadell, escola de referència en excel·lència flequera tant a Espanya com a escala internacional. 

Els antecessors 

L’any 2021, l’equip de la Baking, amb Enric Badia com a candidat i Marta San José com a ajudant, sota la direcció de Yohan Ferrant, va sorprendre a tothom en proclamar-se subcampió en la vuitena edició del prestigiós concurs. A més d’obtenir la segona plaça en el certamen, l’equip va ser guardonat amb el premi especial a la millor peça artística, amb una creació impressionant en forma de molí. Aquesta fita va ser reconeguda com una veritable gesta per a la fleca catalana i espanyola. Posteriorment, aquest notable resultat els va permetre participar en el Best of Mondial du Pain, la competició que reuneix els millors classificats del Mondial. Al saló Mobac de Tòquio, celebrat al març de 2023, l’equip format per Enric Badia i Marta San José va aconseguir-hi un meritori tercer lloc, darrere de França i el Japó. Aquest bronze va confirmar el seu alt nivell i la seva constància en l’elit internacional del món del pa, i va col·locar la Baking al centre del mapa flequer mundial.

El mateix any 2023, a la novena edició del Mondial, l’equip de la Baking, en representació d’Espanya, va estar encapçalat per David Hernández com a candidat i Roger Vilardosa com a ajudant. A banda de comptar amb el suport i l’entrenament de Yohan Ferrant, els aspirants van tenir el suport d’Enric Badia i Marta San José, així com la col·laboració de Matt Valette. Malgrat la seva bona actuació, en aquesta ocasió l’equip no va aconseguir classificar-se per al Best of Mondial du Pain, però sí que es va emportar el premi a la millor brioixeria del món.

Cap a la desena edició

Ara, dos anys després, una nova parella de flequers destacats, com els seus antecessors, del Màster en Fleca Artesana d’Excel·lència, vaixell insígnia de la Baking School, es prepara per representar Espanya a la desena edició del concurs. 

Però, en aquesta ocasió, hi ha cares ja conegudes al Mondial, ja que els dos integrants de l’equip de la novena edició tornaran a ser presents en aquest desè Mondial. D’aquesta manera, buscaran la revenja respecte de la competició de fa dos anys, en la qual la Xina es va imposar, l’equip de la Baking no es va poder classificar entre els sis primers i, per tant, va quedar fora del cinquè Best of Mondial du Pain.

En aquesta ocasió, doncs, l’equip és entrenat per David Hernández, membre de l’equip de la darrera edició, cosa que suposa una gran novetat, ja que Yohan Ferrant fa un pas al costat i mostra la confiança que té en els seus alumnes. 

L’equip està encapçalat pel primer alumne de la promoció del tercer Màster, Roger Vilardosa, qui ja va participar com a commis en la novena edició del Mondial en què van guanyar, juntament amb Hernández, el premi a la millor brioixeria. Com a ajudant, té al seu costat l’alumne de la novena edició del Màster, Isaac Galofré, un jove flequer que treballa a Ca l’Arseni, la fleca de la seva família a Sant Sadurní d’Anoia. 

Entrenaments intensos

Els entrenaments de cara a aquesta exigent cita han començat al mes de setembre a la Baking School Barcelona Sabadell. Com en edicions anteriors, els aspirants viuen unes setmanes molt intenses durant les quals aquests excel·lents flequers estan esprement al màxim les seves capacitats per poder oferir un producte d’una qualitat excepcional que pugui convèncer l’exigent jurat del Mondial.

“Vam començar els entrenaments el juliol o agost de l’any passat, i s’han anat intensificant a mesura que ens apropem a la data del concurs. Des del mes de març estem entrenant ja cada dia”, assenyala el Roger. “Aquest darrer mes és el més difícil, ja que hi ha la peça artística al mig i estem afinant algunes peces de brioixeria, determinats pans, muntar tota la taula… Són moltes hores al dia”, afegeix.

“Sigui com sigui, tenim la sort d’estar acompanyats de gent que ja ha participat en Mondials, com ara l’Enric, la Marta, el Yohan, el David, el Matt… i també el Roger. Tenim molta experiència guanyada”, subratlla l’Isaac, qui destaca que “formem un equip molt unit”.

“Fer pinya amb tots aquests mestres flequers ens aporta molt”, coincideix el Roger, qui incideix que, “a més, com a equip, tenir al David com a entrenador és molt positiu, ja que ell i jo ja ens coneixem molt bé. Amb l’Isaac ens complementem molt bé i fem una bona simbiosi treballant els punts més forts de cadascú”, assenyala.

Roger i Isaac

Isaac Galofré ha ajudat a la fleca familiar des de ben petit. Fa tres anys va començar a treballar-hi de manera més constant i després es va apuntar al Màster en Fleca Artesana d’Excel·lència. Roger Vilardosa, per la seva banda, també prové d’una família flequera. Amb 18 anys es va instal·lar a França per estudiar i treballar, fins que va tornar per continuar amb l’empresa familiar i cursar el Màster.

“Tinc molta il·lusió per participar en el Mondial i arribar tan lluny com puguem”, assegura l’Isaac. Per la seva banda, el Roger afronta el seu segon Mondial “amb moltes ganes de continuar avançant, estructurar les coses d’una manera diferent i introduir alguns canvis per aspirar com més amunt millor. En la darrera edició, em vaig quedar amb moltes ganes d’arribar al podi, que és on hauríem d’haver estat. Així que estic encantat de treballar encara més de valent per assolir aquest repte”.

“El cert és que haver passat ja per un Mondial, amb tot el que això suposa —els mesos de feina i tot el que aprens amb el Yohan, el David, el Matt, l’Enric, la Marta, etc.—, és una vivència que t’enforteix com a flequer”, afegeix el Roger. “És molt diferent participar-hi com a commis que com a candidat: has d’esforçar-te més i aportar més creativitat, perquè gairebé tot surt de la teva ment”.

L’Isaac, per la seva banda, destaca que té “moltes ganes de treballar i aprendre, sempre molt ben acompanyat pel Roger. Tant al Màster com en els entrenaments de cara al Mondial he après moltes coses, elaboracions i tècniques que mai hauria conegut d’una altra manera. I tot el que aprens et queda ben integrat, perquè ho poses en pràctica en un entorn molt competitiu”. El Roger destaca que “els entrenaments de cara al Mondial t’aporten molt i creixes una bestiesa en organització i creativitat, ja que has de desenvolupar tot el producte”. Per la seva part, l’Isaac afegeix que “en l’àmbit professional aprens a treballar d’una manera més neta, organitzada, centrada i ràpida”.

El Roger i l’Isaac, igual que els seus antecessors, són dos dels alumnes més brillants de les seves respectives promocions al Màster en Fleca Artesana d’Excel·lència. “Sabia que, com a alumne del Màster, hi havia l’oportunitat d’accedir al Mondial du Pain, però quan m’ho van dir em va agafar per sorpresa. Vaig rebre la proposta amb molta il·lusió”, assegura l’Isaac. 

Quant a les qualitats que ambdós destaquen del seu company, el Roger subratlla que “l’Isaac és una persona molt fina treballant, i això m’encanta! A més a més, és molt centrat quan treballa en una elaboració”. L’Isaac destaca del Roger “la seva creativitat, les seves ganes de guanyar i la paciència i dedicació que té per ensenyar-me les tècniques que no havia fet mai”.

Tot i que l’objectiu marcat és millorar els resultats de l’any passat i tornar a conquerir el podi mundial, Vilardosa té molt clar el seu objectiu: “L’objectiu sempre és guanyar. Si apuntes alt, potser et quedes a la meitat, però arribaràs el més lluny possible”, conclou.

Amb el suport de: