Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

El 2020 va augmentar el consum de pa a Espanya, especialment, l’integral

L’any passat, el nostre país va registrar un increment general en els productes frescos de panificació; en concret, el pa integral va registrar un augment en el consum del 12,2%.

 

La compra de pa fresc a les llars espanyoles es va incrementar un 5,7% en volum i un 5,5% en consum durant 2020, segons recull l’últim informe de Consum Alimentari del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Així, les famílies del nostre país van dedicar durant l’any passat un 4,55% de la seva despesa en alimentació i begudes a pa per consumir a la llar. Aquesta xifra implica una despesa mitjana per persona i any de 78,16 euros, fet que suposa un creixement d’un 3,4% per càpita respecte a l’any abans. Cada espanyol va consumir per tant, de mitjana, uns 32,78 quilos de pa en 2020. Com a dada a considerar, els majors consums es van produir durant el mes d’abril, en ple confinament.

Especialment destacable ha estat el creixement del pa integral. El consum mitjà per persona i any d’aquest aliment es va incrementar un 12,2% en volum de vendes i un 11,8% en consum, arribant als 2,18 quilos per persona a l’any, davant dels 1,95 quilos registrats el 2019.

Des d’Incerhpan, l’Organització Interprofessional de Cereals Panificables i derivats, recorden que, fa ja dos anys «la Norma de Qualitat del Pa introduir una fiscalitat positiva per a determinats productes, com són els pans integrals, els pans d’altres cereals diferents del blat i els pans elaborats amb segó que tenien un IVA del 10% i va passar al 4%. Entenem que la norma ha repercutit positivament en aquestes referències», valoren.

Però les causes d’aquest creixement poden no només estar lligades a la normativa, sinó també a una major conscienciació sobre els particulars beneficis del pa integral. De fet, diversos estudis publicats en anys recents destaquen la rellevància dels cereals de gra complet per l’estat de salut. Així, la Dra. Beatriz Navia, professora al Departament de Nutrició i Ciència dels Aliments de la Universitat Complutense de Madrid, assenyala en un d’aquests estudis que aquests beneficis «sembla que són deguts no només a la valor nutricional d’aquests aliments, amb gran quantitat de fibra, minerals i vitamines, sinó també als nombrosos fitoquímics (polifenols, carotenoides, alkilresorcinoles, etc.) presents en ells i que es troben, principalment, en el segó i el germen del gra del cereal».

En el Tema del mes del Newspa 231, corresponent als mesos de juliol i agost i a punt de publicar-se, podreu trobar més dades sobre el valor nutricional del pa tant per a adults com per a nens, especialment, en les seves varietats integrals.

Noticies relacionades