El passat 23 de novembre es va celebrar la final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2024 al Teatre Municipal de Banyoles, organitzat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català. L’esdeveniment va aplegar cinc destacats forners que competien pel títol de millor pa de tot el país, i enguany el guanyador ha estat Marc Casamitjana, representant de Montserrat Forners, forn que ja va guanyar al 2022 amb David Hernández.
El concurs va comptar amb un jurat de luxe, presidit per l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i amb la presència de figures destacades del món de la gastronomia i la cultura local. Toni Vila, president de la IGP Pa de Pagès Català, va ser també part d’aquest equip de professionals que va valorar els pans finalistes. Així mateix, Pere Colat, president de la Federació Catalana de DOP IGP, i Dolors Busquets, presidenta de l’Associació Banyoles Comerç i Turisme, van completar el jurat, juntament amb el guanyador del 2023, Miquel Guich, del Forn del Passeig de Barcelona.
Entre els finalistes hi havia els agremiats Xavier Pàmies (Forn Sistaré) i Joan Urrea (Forn l’Espurna de Berga), Francesc Massana (Forn de pa Massana) i Andreu Bertran (Fon Mistral), tots ells amb una gran experiència en la fleca. En el seu conjunt, els concursants van demostrar l’alt nivell de qualitat que caracteritza el pa artesanal reconegut per la Unió Europea amb la IGP.
Els membres del jurat van valorar els pans finalistes mitjançant un tast a cegues, tenint en compte criteris com el color, l’aroma, el sabor, la cocció, el pes i la conservació del pa durant 24 hores. El pa de Marc Casamitjana va sobresortir per la seva qualitat i excel·lència, aconseguint així el reconeixement com el millor pa de pagès de Catalunya.
Aquest certamen posa en valor la gran qualitat dels forners adherits a la IGP Pa de Pagès Català, un pa amb el segell de màxima qualitat reconegut per la Unió Europea. Amb aquest guardó, Montserrat Forners reafirma un any més el seu compromís amb la tradició i l’artesania del pa de pagès.