Search
Close this search box.

Neteja del blat


A l’article anterior vam parlar dels principis físics fonamentals de la separació aplicats a la neteja del blat. L’objectiu d’aquest article és presentar una visió general de la secció de la neteja de blat un molí.

Si bé a la primera secció d’un molí el blat se sotmet a una pre-neteja, tal i com ja vàrem explicar a l’article on vàrem parlar sobre la recepció i la pre-neteja del blat, el grau de neteja que s’hi fa no és prou exhaustiu per garantir el bon funcionament del molí i la qualitat desitjada de la farina produïda. El blat encara conté impureses que s’han de retirar com ara petites pedres, petites partícules metàl·liques, grans trencats, grans d’altres cereals barrejats amb el blat, pols, petites agregacions de fang, llavors de males herbes, etc.

Raó de ser

L’objectiu de la secció de la neteja és preparar el blat perquè tingui les condicions òptimes per ser molturat de la manera més eficient possible. Per fer-ho, cal eliminar totes les impureses presents al blat i condicionar-lo al nivell d’humitat adequat segons cada tipus de blat.

Cal tenir present que si les impureses presents al blat no s’el·liminen correctament, hi ha un reguitzell de conseqüencies en la farina resultant, com ara un increment del contingut mineral de la farina, la influència en les característiques de la panificació, una reducció del rendiment del molí, un impacte a nivell de gust i olfactiu, impureses en color i presència de punts negres a la farina, etc. Per sort, la majoria de les impureses es diferencien del gra de blat d’alguna manera com vam veure a l’article anterior i es poden el·liminar sense problemes.

La configuració concreta de la secció de la neteja de blat és diferent en cada molí. El disseny inicial depèn de molts factors que tal tenir en compte, com ara la capacitat de la secció, la tipologia d’impureses que es volen separar, el nivell d’automatització, principis de funcionament del molí, les tipologies de productes finals, nivell d’humitat de la matèria prima, restriccions prèvies d’obra civil, etc.

Primera i Segona secció

La secció de neteja de blat d’un molí consta de dues parts diferenciades, conegudes com la Primera Secció de Neteja i la Segona secció de neteja:

– La Primera Secció de Neteja inclou tota la maquinària i processos de treball des dels dipòsits de blat brut fins als dipòsits de repòs, on l’aigua afegida al blat prèviament abans d’entrar al dipòsit penetrarà fins al centre de l’endosperma de cadascun dels grans de blat.

– La Segona Secció de Neteja inclou tot el circuit entre els dipòsits de repròs i el primer molí de trituratge.

En els propers articles explicarem en detall cadascuna de les seccions de la neteja així com el condicionament del blat amb aigua, que és un punt crític i li dedicarem una atenció especial.

La secció de la neteja d’un molí té per objectiu eliminar totes les impureses presents en el blat i condicionar el blat al nivell d’humitat òptim per garantir una molturació eficient del cereal. Consta de dues parts, la primera secció de la neteja i la segona secció de la neteja. Una mala execució de la secció de la neteja té conseqüències importants negatives tant pel que fa al procés de fabricació de la farina com en el comportament de la farina durant el procés de panificació.

Noticies relacionades

Amb el suport de: