L’exalumne del Màster en Fleca Artesana d’Excel·lència i subcampió del ‘Mondial du Pain’ ha rebut el guardó de mans del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en el marc de la Nit de l’Artesania Alimentària.
Enric Badia ha rebut, de mans del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, David Mascort i Subiranas, el Premi Jove Artesà Alimentari Innovador 2023, en el marc de la Nit de l’Artesania Alimentària que s’ha celebrat a l’Ateneu Barcelonès.
Badia és exalumne del Màster en Fleca Artesana d’Excel·lència i subcampió del ‘Mondial du Pain’, en representació d’Espanya, amb l’equip de la Baking School Barcelona Sabadell, format per ell mateix, la també exalumna del Màster Marta San José i el director de l’Escola, Yohan Ferrant. A més a més, amb el mateix equip ha participat aquest any al The Best Of Mondial du Pain, i ha estat inclòs a la segona edició de la llista ‘100 Joves Talents de la Gastronomia’ de Basque Culinary Center.
La Generalitat concedeix el Premi Jove Artesà Alimentari Innovador a joves artesans menors de 40 anys que aportin innovació en l’artesania alimentària ja sigui amb la creació de noves especialitats, ús innovador dels ingredients i/o formats, i que a més millorin la qualitat dels productes i el prestigi del sector.
Badia ha rebut aquest guardó durant la cerimònia amb la qual el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha lliurat els Diplomes de Mestre Artesà Alimentari, que atorga des de l’any 1987 per reconèixer a aquells artesans que demostren un mestratge excepcional en el seu ofici. Entre els 10 forners, 7 pastissers, 8 carnissers-cansaladers-xarcuters, 2 xurrers i 1 formatgera que han rebut aquest any, de mans del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, hi figuren els agremiats Marcel Estrada Solà, del Forn de Pa Xata (Capellades); Joaquim Grimal Rueda, del Forn de Pa Grimal (Sant Pol de Mar); Gerard Griñó, de Cal Tullet (L’Espluga de Francolí), i els germans Xavier i Josep Tomàs Pàmies Sistaré, del Forn Sistaré (Reus), de la Federació d’Industrials Forners de la Província de Tarragona. Tots són forners amb una llarga i exemplar trajectòria a l’esquena, al capdavant de negocis familiars dedicats a la fleca artesana i de qualitat des de fa almenys tres generacions.
Què significa per tu rebre el Premi Jove Artesà Alimentari Innovador?
Em fa molt content, perquè des de sempre m’ha agradat aprendre molt de tothom. Mai he pensat que ho sabia tot, ni de bon tros. Penso que això també és un reconeixement a tots els anys de formació que porto a l’esquena i, després d’això, haver sigut capaç d’innovar, i també d’haver aportat tècniques i maneres de fer la resta de gent de l’ofici del món. Perquè jo he tret molt de l’ofici, i em sento molt feliç de poder tornar-li jo una mica.
T’esperaves rebre aquesta distinció? Què creus que s’ha valorat del teu treball per atorgar-te’l?
No, no m’ho esperava. Òbviament, havíem presentat la candidatura, però quan m’ho van dir des del Gremi em va sorprendre. Estic supercontent. Suposo que s’ha valorat que vinc de representar Espanya al Mondial du Pain el 2021 i al The Best Of Mondial du Pain aquest any. Han sigut els meus anys de màxim creixement professional.
Per què creus que és important que existeixin els Diplomes als Mestres Artesans i el Premi Jove Artesà Alimentari Innovador?
És important que existeixin els premis, perquè fan valorar la feina. Quan algú s’esforça i fa les coses bé, és molt bo que sigui recompensat d’alguna manera, encara que jo personalment no faig les coses per obtenir un premi. Però et fa molt feliç i s’agraeix molt que la feina es reconegui.
Quins són els teus plans de futur després de rebre aquest premi? Quines portes creus que se t’obren amb aquesta distinció?
La idea és seguir. Estic en un moment que vull aplicar tot el que après als concursos d’innovació, no només quant a producte, sinó també en l’àmbit de gestionar una empresa i portar el negoci. Vull combinar el concepte dels nous forns amb la manera tradicional que tenim de portar un negoci familiar. Em ve de gust explorar això, estar al forn amb el meu equip, alhora seguir-me formant i, sempre que tingui oportunitat, fer de formador i compartir amb altres forners els meus coneixements. Ja amb la participació en el Mondial se’m van obrir moltes portes, i aquest Premi és una manera d’arrodonir aquests tres anys meravellosos per mi.