Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

«És interessant portar els nens a les fleques, perquè vegin d’on ve allò que mengen i la tradició i artesania que hi ha darrera cada llesca de pa»

Entrevista a Montserrat Taulé Segarra, dietista-nutricionista de la Fundació Ametller Origen

Actualment, hi ha molt dèficit en el consum de pa per part dels infants, respecte al recomanable? Quin és el nivell de consum recomanable i quin és el nivell de consum real?

El pa és un aliment que els infants poden menjar cada dia, ja sigui per esmorzar o per berenar. Malauradament, aquests àpats moltes vegades estan vinculats al consum de productes ultraprocessats, que acaben desplaçant el consum de pa. Molts infants consumeixen galetes o altres brioixeries per esmorzar en comptes d’un entrepà o unes torrades, quan podrien ser opcions més nutritives i saludables.

Què aporta el pa als infants en termes de nutrició? Per què és important per al seu desenvolupament un correcte consum d’aquest producte?

A nivell nutricional, el pa és un aliment que, principalment, aporta energia pel seu contingut en hidrats de carboni. Forma part del grup dels farinacis juntament amb l’arròs, la pasta, els cereals, la patata, etcètera, i tots ells són una font de combustible indispensable per parts tan importants com són el cervell o els músculs.

Per altra banda, sempre recomanem que es consumeixi pa integral, ja que així estem aportant energia, però també fibra, vitamines i minerals. Són nutrients que ens ajuden a regular l’organisme, fan que totes les reaccions i processos es puguin desenvolupar amb normalitat.

Quins perjudicis pot causar en el desenvolupament del menor una falta de pa?

Els infants es troben en edat de creixement i els seus requeriments són elevats, ja que tenen una vida molt activa. És important que la seva alimentació sigui equilibrada, variada i suficient. Això vol dir que han de consumir aliments que els aportin l’energia necessària per poder cobrir la demanda de les activitats del dia a dia.

Com hem vist anteriorment, el pa és un dels aliments que pot formar part de la seva dieta per ajudar-los a aportar part d’aquesta energia. Si no s’arriben als requeriments energètics necessaris, ens podem trobar amb situacions de baix pes, cansament, falta d’energia i concentració.

Considera que a l’escola es promou suficientment el consum de pa? Què més s’hauria de fer per garantir una correcta nutrició dels més petits?

A l’escola es garanteix, com a mínim, un acompanyament de pa durant el dinar, ja que forma part dels estàndards dels menús escolars. Seria interessant que sempre s’oferís pa integral, ja que com hem comentat estaríem aportant un aliment nutricionalment més complet.

Un altre dels àpats que es fa a l’escola és l’esmorzar durant l’hora del pati, i aquí sí que s’hauria d’incidir en millorar-ne la qualitat. Un bon esmorzar pot incloure fruita fresca, un làctic i un farinaci integral, com pot ser el pa. En canvi, moltes vegades veiem carmanyoles dels infants que estan plenes d’aliments rics en sucres i greixos saturats, tan poc beneficiosos per la seva salut i creixement.

Per què és important el pa a l’Escola, més enllà de les seves propietats nutricionals? Com cal educar els petits en el consum normalitzat de pa?

Més enllà de les propietats nutricionals, considero que és un aliment que tot i que la seva producció s’ha industrialitzat molt, amaga una tradició i un ofici artesà molt interessant. Es pot treballar des de les aules per veure la complexa elaboració del pa i totes les reaccions que s’hi produeixen: des de la sembra i collita del cereal, els diferents tipus de cereals que trobem, el procés d’amassat i fermentació,…

Com a dietista-nutricionista, un dels principals objectius prioritaris és educar a la població a tenir millors hàbits alimentaris, però també fomentar una alimentació que sigui basada en aliments i no en productes i potenciar la part més gastronòmica, social i cultural dels aliments. Portar els nens i nenes a les fleques, que coneguin els tipus de pa i que entenguin d’on ve aquella llesca que mengen per esmorzar, que vegin la diferència entre un pa de fleca i un pa industrial, entre un pa integral i un pa blanc, etcètera, els ajuda a saber d’on ve allò que mengen i a fomentar el seu consum.

Creu que els nens reben informació equivocada respecte al pa i el seu consum? Creu que reben massa informació sobre productes que no són tan beneficiosos?

He rebut més d’un comentari per part de nens i nenes que afirmaven que “el pa engreixa”, una frase molt normalitzada en el món dels adults i que segur que han escoltat a casa. És una informació totalment distorsionada i penso que on realment s’hauria de treballar és en limitar el consum de productes ultraprocessats que sí que està demostrat per l’evidència científica que són perjudicials per a la salut, afavorint la incidència de malalties com el sobrepès, l’obesitat, la diabetis i altres malalties cròniques.

Actualment, els hidrats de carboni estan demonitzats i s’hi ha inclòs el pa, però el problema no és el pa, sinó el consum que se’n fa i també la qualitat dels que es consumeix. Un bon pa integral de fleca, fet amb farina integral, aigua, llevat o massa mare i sal, és un aliment que nutricionalment és saludable i que es pot incloure diàriament a la nostra alimentació.

Quins trucs o secrets recomana per convèncer els nens que mengin més pa?

És important fer-los partícips de la seva alimentació. Que acompanyin als seus pares o familiars a comprar el pa, que tastin, que descobreixin i que es preparin ells mateixos l’esmorzar. Fins i tot es podria fer pa a casa com a activitat!

Cal buscar idees noves per fer entrepans o torrades saludables i que sigui una tasca conjunta. A dia d’avui, tenim infinits recursos a les xarxes, disposem de moltes receptes que segur que agraden a tothom, però cal incentivar aquesta part més “creativa”.

Des de les escoles, fer iniciatives per millorar els esmorzars i així com a molts centres s’ha instaurat el Dia de la Fruita, es pot plantejar fer el Dia de l’Entrepà Saludable i que tots els nens el portin del mateix, es pot fer una llista i que cada setmana vagi variant.