Entrevista a Josep Ginesta, secretari general de la Confederació Empresarial de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC).
Una de les iniciatives que ha portat a terme el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona per tal de buscar solucions davant la pujada de preus de l’energia i de les matèries primeres, i alhora fer força de cara a exigir a les administracions actuacions que serveixin per pal·liar aquesta situació, ha estat reunir-se amb la Confederació Empresarial de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), de la qual el Gremi forma part i amb la que manté una excel·lent i fluida relació.
El president del Gremi, Andreu Llargués, juntament amb Jordi Morera, vicepresident, i Carles Cotonat, secretari general, van ser rebuts a les oficines centrals de PIMEC a Barcelona per Josep Ginesta, secretari general de Pimec Catalunya, i Sílvia Miró, directora de l’Àrea de Treball d’aquesta entitat, amb l’objectiu de tractar els problemes que afecten la fleca catalana, i especialment l’actual problemàtica inflacionària que afecta els costos de producció i els preus de l’energia i que està posant en risc la viabilitat de moltes petites empreses i negocis.
El president Ginesta ha respost les preguntes de NEWSPA sobre aquesta reunió, la relació entre PIMEC i el Gremi i les accions per pal·liar la delicada situació que viuen les micro, petites i mitjanes empreses (mipimes), com són la gran majoria de les fleques, de Catalunya.
“És fonamental que l’àmbit empresarial reforci l’associacionisme, la participació gremial, per tal que les mipimes puguin ocupar el seu espai en la construcció de les solucions amb propostes”
Quins temes s’han abordat a la reunió i a quines conclusions heu arribat?
A la reunió s’ha abordat les accions dutes a terme pel Gremi de Flequers, i des de PIMEC s’han explicat les mesures adoptades en els àmbits de l’encariment dels costos energètics, tant en l’àmbit de la regulació de les mesures d’eficiència energètica, com en la fixació de preus i l’excepció espanyola, mesures que s’han defensat en els espais de participació tant a Catalunya, com a Espanya com en l’àmbit de la UE. En aquest sentit, s’ha posat en relleu la necessitat de continuar exigint mesures, i en especial, la possibilitat que hi hagi una tarifa energètica específica per a micro, petites i mitjanes empreses (mipimes), tal com ha acordat darrerament el Consell de Ministres d’Energia de la UE. També s’ha abordat la dificultat de tancar acords en matèria de negociació col·lectiva, per la tensió inflacionària que s’està vivint, però també amb la pèrdua de marges de les fleques que no permeten assumir més costos. Aquesta realitat no és exclusiva del sector, i per això des de PIMEC s’està intentant anar introduint altres elements a la negociació col·lectiva com la productivitat.
Quines són les principals problemàtiques que afronten avui en dia les petites i mitjanes empreses de Catalunya i què proposeu per mitigar-les?
Ens enfrontem a un context postcovid que està comportant que s’ajuntin crisis de causes i afectacions diferents, però que dificulten la recuperació i reactivació que havíem iniciat. L’encariment de subministraments i del transport, el trencament de cadenes de subministrament, l’encariment de l’energia i d’altres productes, com els cereals, pel conflicte bèl·lic del nord d’Europa, i la tensió inflacionària que ha comportat. Tot un seguit de problemàtiques que s’han afegit a les dificultats dels governs, sovint amb minories, per prendre decisions a curt termini i adoptar les millors mesures que requereixen consensos. Per mitigar-les des de PIMEC som del parer que cal construir i teixir els millors consensos, amb el diàleg i la negociació, tant a nivell polític per part dels Governs i els parlaments, com a nivell de reforçament dels espais de concertació i diàleg social. En aquest sentit, és fonamental que l’àmbit empresarial reforci l’associacionisme, la participació gremial, que generi debats i aporti les problemàtiques concretes, perquè el món empresarial, especialment el de les mipimes, pugui ocupar el seu espai en la construcció de les solucions amb propostes. És important que des de PIMEC es segueixi identificant des dels seus gremis i associacions, les problemàtiques més rellevants, i que després amb l’anàlisi i reflexió al voltant de les dades i indicadors, fa les millors propostes per a la defensa dels interessos del món empresarial.
En concret, quina és la situació actual de la fleca i cap on creu que deu caminar?
Des de PIMEC pensem que la fleca ha de poder superar les crisis actuals que afecten la seva viabilitat, i que no tenen a veure sempre amb el mateix sector sinó que provenen d’altres factors exògens. I els ha de superar assumint que en algunes qüestions caldrà una reconversió del sector per adaptar-se a les noves realitats com en matèria d’eficiència energètica. Com en altres àmbits del comerç, l’especialització, la proximitat, la qualitat, i el valor afegit que comporta, seran probablement determinants en el futur del sector.
“La capacitat demostrada del Gremi de Flequers d’aglutinar les inquietuds i necessitats dels flequers, esdevé especialment important, sobretot en moments complicats com els que estem vivint”
Quines conclusions treu la iniciativa del sector flequer el passat 28 d’octubre amb l’apagada de llums a les fleques?
Va ser una mesura que va permetre, novament, situar les problemàtiques del sector en aquesta qüestió tan complexa; l’encariment dels costos energètics. Aquesta acció ens ha permès continuar situant a l’agenda de les decisions polítiques i econòmiques que s’han de prendre la pèrdua de marge, i risc de viabilitat, que comporta aquest gran encariment de costos energètics a un sector de primera necessitat i que alhora impacta en les condicions de vida de tota la ciutadania.
Com valora l’aportació del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona a Pimec?
Per a PIMEC, agregar la representació dels gremis, associacions i socis col·lectius, és essencial per poder acomplir la seva funció d’organització empresarial més representativa. La capacitat demostrada del Gremi de Flequers d’aglutinar les inquietuds i necessitats dels flequers, esdevé especialment important, sobretot en moments complicats com els que estem vivint.