Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

La fleca artesana aposta per l’excel·lència

El Gremi i la Baking School aposten per les competicions flequeres nacionals i internacionals com una manera de prestigiar l’ofici i fer pujar l’excel·lència a l’ofici. A més de presentar equips a prestigiosos certàmens com el Mondial du Pain, fan un pas endavant amb la primera edició del nou concurs The Baker.

Un dels principals eixos estratègics del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona és contribuir en tot el que estigui a les seves mans per prestigiar l’ofici de la fleca artesana. Aquesta missió es porta a terme mitjançant diverses línies d’acció, entre les quals figura el suport, la participació i l’impuls de diferents concursos flequers d’àmbit regional, nacional i internacional.

En aquest sentit, una de les principals apostes del Gremi i de la Baking School Barcelona Sabadell ha estat la participació en el Mondial du Pain, una de les competicions de fleca més exigents a escala mundial. El Mondial du Pain reuneix els millors forners del món i s’hi avaluen diverses proves tècniques que els obliguen a demostrar el seu talent en l’elaboració de pa, però també de brioixeria i d’aperitius.

Així, ara fa dos anys, la Baking School va fer el pas i va presentar a la vuitena edició del certamen un equip format per Enric Badia i Marta San José, dos exalumnes de l’Escola entrenats pel director de l’Escola, Yohan Ferrant, en representació d’Espanya. L’èxit va ser absolut i va sorprendre el conjunt de la fleca internacional, amb un espectacular segon lloc i un premi especial a la millor peça artística que va consagrar l’escola com una referència mundial d’excel·lència flequera. Pocs mesos després, l’Enric, la Marta i el Yohan van tornar a brillar amb un tercer lloc al Best of Mondial du Pain, conegut com “la champions del pa”, ja que hi participen els sis equips millor classificats del Mondial.

Amb aquests exitosos antecedents, la nostra Escola es va preparar a consciència per participar en el novè Mondial du Pain, celebrat el passat mes d’octubre a Nantes. En aquesta ocasió, s’hi van presentar David Hernández i Roger Vilardosa, també exalumnes de l’Escola i entrenats novament pel Yohan durant un vany i mig. En aquesta ocasió, però, els aspirants comptaven amb el suport addicional dels subcampions de l’anterior Mondial, l’Enric i la Marta, que es van involucrar generosament en els intensos entrenaments i els van traslladar tota la seva experiència sobre aquesta dura competició. També van tenir el valuós assessorament de Matt Valette, formador de l’escola i commis del Yohan en representació de França.

Gust agredolç

Després d’una preparació llarga i minuciosa, el David i el Roger es van desplaçar a Nantes, dirigits pel Yohan i amb el suport de la direcció del Gremi, amb la presidenta, Mònica Gregori; el secretari general, Carles Cotonat; la responsable de Formació, Montse Ruiz, i la subdirectora de l’Escola, Mari Cruz Barón, així com formadors i amics.

Van competir en representació d’Espanya contra catorze seleccions nacionals en la novena edició del Mondial du Pain, organitzat en el marc de la fira de Serbotel. Després de tres dies esgotadors de competició al màxim nivell, el jurat internacional va pronunciar el seu veredicte i, per a sorpresa de tothom, la Xina va guanyar per primera vegada, seguida de França i Taiwan.

L’equip de la Baking School va tornar a casa amb un gust agredolç, ja que, entre els diferents premis especials, el David i el Roger es van endur el premi a la millor brioixeria del món i la tercera millor peça artística. Malauradament, malgrat tenir una de les taules més competitives, Espanya no participarà en el cinquè Best of Mondial du Pain, atès que per menys d’un punt no es va poder classificar entre els sis primers, com sí que ho van fer Bèlgica, Corea del Sud i el Japó.

españa mejor bollería del mundo 2023
L’equip espanyol amb el premi a Millor brioixeria del món

Amb una de les taules més competitives, per menys d’un punt, el Roger i el David es van quedar a les portes del Best Of.

L’equip espanyol mereixia estar entre els sis classificats sense cap mena de dubte. Conec de primera mà l’alt nivell del Roger i el David i, sobretot, he vist l’espectacular feina que han fet per preparar el Mondial. Crec que l’excel·lència de la seva feina i del que han presentat, tant en pans com en brioixeria, és espectacular”, assegura Sylvain Herviaux, MOF (Millor Obrer de França) 2011 i formador de la Baking School. Quant a la peça artística, destaca que “és la primera vegada en la meva vida que veig una peça d’aquestes característiques que es pugui moure sense que es trenqui. Han fet un treball de precisió rellotgera”, incideix.

pieza artística españa mondial du pain 2023
Peça artística presentada al 9è Mondil du Pain per l’equip espanyol de la Baking School Barcelona Sabadell.

Herviaux al·ludeix aquí al principal factor que va impedir que l’equip de la Baking obtingués un lloc més elevat a la classificació, malgrat l’alt nivell de la seva proposta. El Roger va ser penalitzat més durament del que s’esperava per superar per un any i mig l’edat màxima per concórrer al concurs com a commis. En concret, el president del jurat i l’organització van decidir treure-li al Roger tota la seva puntuació, en lloc d’una part, com s’esperava. A causa d’aquesta polèmica decisió, l’equip espanyol es va quedar en 434 punts sobre 550.

El jurat va penalitzar al Roger amb la pèrdua de tota la puntuació per superar l’edat màxima com a ‘commis’.

Va ser un error claríssim de l’organització”, sentencia el Yohan. “A Espanya no tenim un centre de formació que permeti que un jove de 23 anys, edat màxima per als ajudants d’obrador, segons les regles del Mondial, tingui el nivell que es demana. És per això que, tal com vam fer al passat Mondial amb la Marta, que també superava aquesta edat, vam demanar a l’organització si podíem participar-hi amb el Roger com a commis. Ens van dir que sí, però que ens llevarien alguns punts. Mai podríem haver imaginat que li traurien tota la puntuació”, denuncia.

Si al Roger se l’hagués valorat com mereixia, hauria obtingut uns 60 o 70 punts, per la qual cosa ens hauríem situat per damunt dels 500, hauríem entrat claríssimament al Best Of i amb tota seguretat també al pòdium del Mondial, valora el David, que considera que “més que una penalització, va ser un càstig. No es va valorar tota la feina prèvia que havia fet el Roger. Ens van dir que el commis era molt fort i que semblàvem dos candidats: bé, precisament vam estar un any i mig preparant el Roger per ser candidat al desè Mondial du Pain i el millor commis del món al novè: i ho vam aconseguir, encara que no se li hagi reconegut”.

El millor commis del món, tot i els problemes

Roger Vilardosa competint al Mondial du Pain

El Roger ha estat el millor commis del món en aquest Mondial”, coincideix sense dubtar-ho Herviaux. “És un professional que reflexiona molt i es pregunta moltes coses abans de treballar, la qual cosa li ha permès un desenvolupament personal i tècnic increïble”, assegura Herviaux, qui també té bones paraules per al David: “és un flequer molt complet amb un nivell molt interessant en fleca, brioixeria i entrepans”. En qualsevol cas, “el més important és que la filosofia flequera que representen el David, el Roger i l’Escola es continuï expandint per tota la fleca espanyola”, reflexiona.

“La injustícia a la qual hem estat sotmesos ens ha donat encara més visibilitat i repercussió internacional”, observa el Yohan.

En realitat, durant el Mondial, vam tenir el lot complet de problemes, perquè també ens va fallar la maquinària i, malgrat això, vam superar l’adversitat. Vam treballar sense bàscules, amb el forn que s’inundava, el congelador que fallava, el forn de pisos i la laminadora que s’aturaven, la laminadora que queia… Afortunadament, les darreres setmanes d’entrenaments ens vam enfocar a treballar amb un marge de mitja hora d’avantatge sobre el temps estipulat, per poder resoldre els problemes que poguessin sorgir. Gràcies a això, ens en vam sortir, perquè en tot moment vam continuar empenyent tots dos, però ell va viure més problemes i els va tirar endavant: té una força mental i un esperit lluitador increïbles”, afegeix el David. “Encara que el jurat no ho hagi valorat i hagi ignorat que el que hem fet el darrer any i mig representa un dels principals valors de l’organització, la transmissió, el món ho ha vist”, confia.

Sigui com sigui, la injustícia a la qual hem estat sotmesos ens ha donat encara més visibilitat i repercussió internacional que si haguéssim obtingut el resultat que ens mereixíem, perquè se n’ha parlat moltíssim del que va passar a Nantes a la fleca mundial”, reflexiona el Yohan, qui destaca “l’aspecte humà de l’equip. Tal com va succeir amb la Marta i l’Enric, l’equip ha funcionat com una pinya i ha esdevingut una família, més enllà de l’espectacular evolució tècnica que ha demostrat, amb un nivell i un refinament en les peces que serà molt difícil tornar a veure en un Mondial. En qualsevol cas, l’experiència “ha servit per fer créixer encara més el prestigi internacional, no només de la Baking School, sinó de la fleca espanyola en conjunt, que s’obre camí cada vegada amb més força gràcies al seu nivell d’excel·lència. El món ens mira d’una altra manera”, conclou.

Sens dubte, la participació, amb aquest nivell de qualitat, a aquests tipus de competicions tan exigents, contribueix decisivament al prestigi de la Baking School en els àmbits nacional i internacional”, afegeix el secretari general del Gremi, Carles Cotonat. “Ara mateix crec que som, sense dubte, l’escola de referència. Hem aconseguit crear un model, una filosofia de formació, i aquest és realment el valor diferencial de la nostra escola. Si se’m permet, fer una escola és “senzill”, si tens diners, llogues un espai, l’equipes amb maquinària d’última generació, fas una bona promoció, etc. Però, i ara què? El que és realment difícil és crear un programa formatiu que respongui a les necessitats del sector i tenir bons formadors i professionals, i això és el que tenim a l’Escola del Gremi. És el que ens fa diferents”, defensa.

Participar en campionats, a més del prestigi, et dona molts més avantatges. És innovació, evolució, és R+D. Es desenvolupen tècniques i productes que després es poden traslladar als nostres programes i es poden ensenyar als nostres alumnes. Molts dels productes s’acaben comercialitzant a les fleques. És com la F1, on s’experimenta i es posen a prova tecnologies que després s’acaben aplicant als cotxes de sèrie”, compara.

Noticies relacionades