Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Memòria 2023: Un ofici de sempre, un ofici de futur

El Gremi fa balanç, en la seva memòria anual, d’un profitós 2023 marcat pel relleu en la presidència, la Nit del Pa i la primera edició del concurs The Baker, entre altres fites.

L’any 2023 ha estat un any ple de canvis, reptes, iniciatives i noves etapes al Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, tot plegat en benefici dels professionals del sector. Amb la visió estratègica i l’impuls innovador que el caracteritzen, el Gremi va assolir diversos èxits a través d’iniciatives formatives, participació en fires, comunicació digital i actes corporatius i ha enfortit la seva influència i servei a la fleca.

L’Escola segueix creixent

La formació va ser, un any més, un dels eixos estratègics del Gremi, amb 129 cursos i 6.500 hores de formació que van captivar l’interès de 1.566 alumnes a l’Escola de Flequers Andreu Llargués. Amb una oferta formativa àmplia i adaptada als diferents perfils, interessos i nivells, els cursos d’iniciació i intensius d’especialització van ser el motor del centre per abastir les necessitats dels nostres professionals i millorar la seva qualificació en tots els seus nivells. Tanmateix, va tancar la quarta edició del màster en Fleca Artesana d’Excel·lència amb la medalla d’or de la formació de fleca.

Fent bandera de la fleca artesana

En l’àmbit corporatiu, el Gremi va participar en reunions amb entitats com el Ministeri d’Agricultura, la Generalitat o PIMEC per tractar la situació actual de la fleca artesana i buscar-hi solucions. A més a més, Enric Bordas, membre del Comitè Executiu i de la Junta Directiva del Gremi, va ser escollit nou membre del Comitè Executiu de la Cambra de Comerç de Barcelona. En declaracions a Newspa, Bordas explica que “l’objectiu de tot plegat és buscar el benestar del nostre sector. Ens hi hem presentat a proposta del Gremi perquè vam pensar que seria interessant tenir un forner al ple de la Cambra de Comerç. Però, personalment, vaig considerar que era una aventura que era digna de començar, i no només hem aconseguit guanyar la cadira del plenari, que ja és una fita important dins de l’objectiu d’arribar a la cambra, sinó que hem aconseguit ser al Comitè Executiu”, celebra.

Sens dubte, les fires i esdeveniments han estat clau per seguir impulsant la cultura del pa en tot tipus d’escenaris. Així, l’ens gremial va participar, entre d’altres, en la Fira PRO de Sabadell i en el Saló d’Ocupació per fer bandera del sector i les oportunitats que hi ha. Però l’esdeveniment clau va ser la participació en el Gastronomic Forum Barcelona, on el Gremi va comptar amb un estand reivindicador de la fleca artesana en una de les fires més importants de gastronomia.

2023, l’any del nou Newspa

En l’àmbit comunicatiu, el Gremi va presentar una nova etapa comunicativa amb la revista Newspa com a eix principal d’aquesta renovació. La revista del Gremi, que ara és trimestral, ha passat a ser una revista sectorial amb un format més modern i continguts més elaborats i amb caràcter propi. A més a més, aquest canvi ha anat acompanyat d’un redisseny del portal digital newspa.cat per fer-lo més accessible i responsiu a les pantalles a fi de poder acompanyar el forner en el seu dia a dia.

Neix The Baker

Justament al Gastronomic Forum va tenir lloc una fita importantíssima per al sector: la primera edició del concurs The Baker, impulsat pel Gremi i la Baking School, amb gran èxit. L’esdeveniment, que va atreure forners professionals i empreses clau del sector de tota Espanya, va tenir dues jornades dures de treball teòric i pràctic en les quals els tres forners aspirants al premi van competir posant a prova la seva destresa, creativitat i passió per l’art del forn. Els candidats, supervisats per un jurat de professionals del sector (Xavier Barriga, Sylvain Herviaux, Enric Badia i Marta San José, sota la presidència de Yohan Ferrant i Mari Cruz Barón), van elaborar les seves propostes de pans nutricionals, brioixeria fullada, pans de massa mare, snacks salats i brioixos, entre d’altres. Finalment, Daniel Ramos de la fleca La Cremita (Chiclana de la Frontera) va resultar guanyador únic del premi The Baker, a més d’emportar-se l’esment especial al millor snack salat i a la millor brioixeria fullada. Els altres dos finalistes, Diego Marín, propietari del forn Pandemonium a Vigo, i el joveníssim Alex Arrieche, de la pastisseria Miguez de Santiago de Compostel·la, van demostrar també el seu mestratge i van aconseguir el premi especial en les categories de pa nutricional i pa de massa mare, respectivament.

Doble podi al The Best Of i millor brioixeria del món

Un altre gran esdeveniment per a la nostra Escola va ser el concurs The Best of Mondial du Pain, considerat “la champions del pa”, on el director de la Baking School, Yohan Ferrant, va obtenir un doble podi. Ferrant va participar en aquest exclusiu concurs, en el qual participen els sis equips més ben classificats del Mondial du Pain (Campionat Mundial del Pa), per partida doble: com a entrenador dels subcampions de la vuitena edició del Mondial du Pain, els exalumnes del màster en Fleca Artesana d’Excel·lència Enric Badia i Marta San José, i com a membre de l’equip francès, guanyador de la setena edició del Mondial.

En ambdues edicions del The Best Of, el director de la nostra Escola es va emportar medalla. Així, a la tercera edició, corresponent al setè Mondial, l’equip francès, format per Yohan Ferrant i Matt Valette, també formador de l’Escola, va quedar en tercera posició, per sota del Japó i Bèlgica, primer i segon lloc respectivament. A més a més, els francesos van guanyar també la categoria del premi especial commis (ajudant). Per la seva banda, el premi especial nutrició va anar a parar a Bèlgica, i el premi a la millor peça artística al Japó.

Quant a la quarta edició del The Best Of, corresponent al vuitè Mondial, l’equip espanyol, format per Enric Badia i Marta San José i entrenat per Ferrant, també va obtenir el tercer lloc al podi, només superat per França i el Japó. En aquesta edició, tant el premi especial commis com el premi a la millor peça artística han anat a parar a França, mentre que el premi especial nutrició se’l va emportar el Japó.

Però la representació de la fleca catalana i espanyola no es va quedar aquí. A l’octubre, l’equip format per David Hernández i Roger Vilardosa, entrenats per Ferrant, es van endur el premi a la millor brioixeria del món i la tercera millor peça artística del novè Mondial du Pain.

Un comiat molt especial per iniciar una nova etapa

Després de molts anys sense celebrar la tradicional Nit del Pa, enguany es va celebrar per homenatjar Andreu Llargués, que actualment és president d’honor. Llargués, després de trenta anys de dedicació a la fleca, ha cedit aquesta alta responsabilitat a Mònica Gregori. Amb aquest relleu, el Gremi ja compta amb la primera dona a presidir l’ens gremial i s’ha obert una nova etapa amb un lideratge jove i femení a l’alçada dels temps i dels reptes que la fleca té per davant.

Aquesta festa del pa, que ha tornat per quedar-se, es va celebrar al Recinte Sant Pau i va ser una vetllada molt especial. Va congregar més de 180 persones, incloent-hi autoritats, representants dels gremis catalans, personal del Gremi i nombrosos forners.

Noticies relacionades

Amb el suport de: